PwC • Consultant Publieke Sector

8 June 2023

 • Category

  Fulltime

 • Field

  All

 • Location

  Amsterdam

Projectmatig werken, hoge diversiteit, toonaangevende opdrachtgevers en complexe vraagstukken. Zijn dit de thema’s die jou als young professional aanspreken na jouw academische opleiding? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Als consultant bij PwC word je continue uitgedaagd om in de snel veranderende en digitale wereld van vandaag de dag mee te denken en mee te werken aan veranderinitiatieven bij onze klanten om ze voor te bereiden op de dag van morgen.
PwC biedt jou de kans om binnen de Publieke Sector (PS) bij overheden en verwante organisaties met klanten mee te denken en te werken aan maatschappelijk relevante thema’s en uitdagende verandertrajecten. 
 

Wie ben je?

Je bent analytisch vaardig, daadkrachtig, ambitieus en getalenteerd. Je wil jezelf verder ontwikkelen, zowel professioneel als op het gebied van sociale vaardigheden, en je vindt het leuk om op een praktische en creatieve manier steeds weer nieuwe opdrachten uit te voeren en complexe vraagstukken daarbinnen op te lossen. 

 • Je hebt een afgeronde universitaire Master opleiding (het liefst een bedrijfseconomische/bedrijfskundige studie, een bestuurskundige studie of een technische studie);
 • Je hebt maximaal 2 jaar werkervaring;
 • Je bent breed georiënteerd en initiatiefrijk, wat mede blijkt uit extra-curriculaire of maatschappelijke activiteiten en/of buitenlandervaring;
 • Je bent ondernemend en hebt een resultaatgerichte houding;
 • Je bent een sprankelende persoonlijkheid en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel in woord als geschrift;
 • Je hebt een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Hoe ziet je werk eruit?

Binnen PwC Consulting hebben we een Publieke Sector (PS) team dat een breed palet aan adviesdiensten levert aan de Rijksoverheid, overheidsorganisaties en instellingen in de gezondheidszorg. De Publieke Sector binnen Consulting bestaat uit verschillende teams. Als consultant heb je één van de teams als ‘thuisbasis’ en werk je nauw samen met collega’s uit overige advies disciplines.
Als onderdeel van een PwC projectteam werk je samen met onze klanten aan uitdagende en complexe vraagstukken. Dit maakt het werk afwisselend en stelt jou in staat om verschillende organisaties van binnen te zien en samen met de klant verbeterinitiatieven nastreven. Als Consultant bij PwC ben je verantwoordelijk voor het succesvol uitvoeren van projecten bij klanten. Je bent in teamverband verantwoordelijk voor onderdelen van de uitvoering van verschillende kortlopende adviesopdrachten, maar ook voor ondersteuning bij meerjarige en complexe projecten of programma’s in de publieke sector. De volgende teams zoeken nieuwe consultants voor werkzaamheden in de publieke sector:

Project & Programma Management  (PPM)

Wij adviseren over projecten, programma’s en portfolio’s met ambitieuze doelstellingen binnen de publieke sector en voeren projecten en programma’s uit. Hiervoor zetten wij project- en programmamanagers in met de juiste tools, methoden en technieken. Wij voeren bijvoorbeeld verschillende subsidie- en investerings- en compensatieprogramma’s uit voor de Rijksoverheid – van een investeringsfonds in internationale ontwikkelingssamenwerking tot en met een national compensatieregeling. Daarnaast doen wij project- en programma-evaluaties en werken wij in de brede publieke sector als project- of programmamanager. Wij helpen klanten binnen de Rijksoverheid en bij uitvoerende organisaties met de inrichting en uitvoering van de programma’s in een vaak gevoelige en maatschappelijk relevante context – denk bijvoorbeeld aan de aardbevingsproblematiek in Groningen en de gevolgen van de toeslag-affaire voor de Belastingdienst. En wij helpen projecten en programma’s die vastlopen door crisis of paniek weer op weg. Wij doen dit door overzicht te geven, problemen op te lossen en door processen goed in te richten en te begeleiden.

Finance

Wij adviseren overheidsinstanties over breed scala aan financieel georiënteerde vraagstukken, variërend van financieringsoplossingen en investeringsvoorstellen voor maatschappelijke en/of sociaaleconomische vraagstukken, tot en met financiële besturingsvraagstukken. Daarnaast voeren wij geregeld doorlichtingen en reviews uit op de bedrijfsvoering van overheden om financiële processen en besturing te verbeteren, en ontwikkelen we kostprijsmodellen, stellen de (maatschappelijke) business cases op en adviseren wij bij het optimaliseren van (financiële) rapportages. Het team Finance PS voert met name adviesopdrachten uit bij de Rijksoverheid en werkt vanwege het veelal multidisciplinaire verband van haar projecten samen met adviseurs uit de andere afdelingen/teams van PS. Het PS Finance-team is een hechte groep met een sterk teamgevoel waarbinnen we door de diversiteit in onze groep ook elke dag van elkaar leren.

Operations: Justitie en Veiligheid  

Wij adviseren veel organisaties in het domein van Justitie en Veiligheid bij vraagstukken gericht op innovatie, vernieuwing en de kwaliteitsverbetering binnen de (primaire) processen, organisatie-inrichting, sturing en de ontwikkeling van professionals en leiderschap. Dit kunnen zowel transformaties op organisatie-, als op ketenniveau zijn. Ons team werkt in nauwe samenwerking met de klant aan prestatieverbetering van de strafrechtketen en de vreemdelingenketen, en levert zo een bijdrage aan de maatschappelijke opgave om Nederland veiliger te maken. Het team werkt aan inspirerende opdrachten voor o.a. de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, de IND, het COA, DT&V en voor het kerndepartement van Veiligheid en Justitie. Deze opdrachten zijn divers van aard. Zo zijn wij betrokken bij grotere organisatietransformaties, ketenprogramma’s gericht op verbetering van de strafrechtketen, kostprijsonderzoeken, onderzoeken naar ICT-systemen en afdelingen en evaluatie-onderzoeken. Ook werken wij aan de thema’s Ondermijnende criminaliteit en Nationale Veiligheid, waarbij onder andere vraagstukken op het gebied van cybersecurity, cybercrime en safe cities aan de orde zijn. 

Technology
Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en technologische innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Van de overheid wordt verwacht dat dienstverlening richting burger en bedrijfsleven effectief en klantgericht plaatsvindt, met toepassing van moderne technologie. State-of-the-art softwareoplossingen, data analytics, IoT en AI helpen veel van onze klanten adequaat in te spelen op ontwikkelingen in de maatschappij. Wendbaarheid om (pro-)actief in te kunnen spelen op deze ontwikkelingen vraagt in de praktijk veel van partijen. PwC adviseert en ondersteunt klanten bij deze ontwikkelingen met diepgaande kennis van en ervaring met IT-strategie, digitalisering, technologische innovaties en een breed pallet aan aanverwante dienstverlening. Dit doen we onder andere voor Ministeries, Uitvoeringsorganisaties en Non-profit organisaties. Kenmerkend voor onze werkzaamheden is een multidisciplinaire aanpak, veelal gecombineerd met onze BXT-werkwijze (Business, eXperience en Technology), want transformaties vragen om meer dan alleen strategisch of technologisch advies. Onze technologie consultants benaderen vraagstukken vanuit al deze perspectieven om impact te maken.
Het team is ruim 2,5 jaar geleden gestart met als doel invulling te geven aan zowel het marktpotentieel op het gebied van technologievraagstukken alsook aan de T van Technology in onze BXT-aanpak. Daarmee werk je als technologie consultant in het hart van onze organisatiestrategie. Inmiddels bestaat het team uit 8 ambitieuze en ondernemende consultants. Gezamenlijk hebben we de ambitie het team en de opdrachten de komende jaren verder uit te bouwen. 

People & Organisation

De Publieke sector staat voor tal van uitdagingen. Hoe werken we aan een veiliger Nederland? Hoe houden we Nederland mobiel? En hoe zorgen we dat de zorg mag blijven zorgen? Als consultant binnen de competentie people & organisation ben je actief in organisatie-, cultuur- en samenwerkingsvraagstukken die voortkomen uit deze uitdagingen. Wij ontwerpen en begeleiden verandertrajecten van strategie tot en met implementatie. We coachen en ondersteunen leidinggevenden en sleutelfiguren om hun rol in de verandering te nemen. Wij adviseren en begeleiden organisaties binnen de Rijksoverheid (ministeries, uitvoeringsorganisaties) bij organisatieveranderingen. Denk bijvoorbeeld aan een uitvoeringsorganisatie binnen de Rijksoverheid die haar organisatie inrichting, processen en werkwijzen wil aanpassen om haar strategische doelen te realiseren en haar wendbaarheid te vergroten. Wij ontwerpen en begeleiden samen de klant het verandertraject van strategie tot en met implementatie. Wij begeleiden het management in hun keuzes, faciliteren en begeleiden bij de implementatie van nieuwe manieren van werken.

Wat bieden we je?

Jouw carrière is wat het is: van jou. Jíj bepaalt. Wíj bieden je de kansen. Op uitdagend werk dat er toe doet. Om het maximale uit jezelf te halen. Om mee te bouwen aan het vertrouwen in de maatschappij en een bijdrage te leveren aan het oplossen van belangrijke problemen. Daarbij word je intensief begeleid en is er ruimte voor jouw ambitie en persoonlijke keuzes. We bieden afwisselende werkzaamheden bij vooraanstaande klanten. Je hebt toegang tot een wereldwijd netwerk en deelt je kennis, ideeën en vragen met de beste professionals uit je vakgebied en andere disciplines. Je wordt gewaardeerd om wie je bent én wat je doet. In een inspirerende, inclusieve en respectvolle werkomgeving met leuke collega’s.

Bij PwC sta je aan het roer van je eigen loopbaan. Als consultant werk je in een dynamisch en multidisciplinair team, waarbij persoonlijke en professionele groei centraal staan. Je werk is erg gevarieerd en afhankelijk van de opdracht, de klant, de specialisten in het team en je eigen voorkeuren. Je kunt rekenen op uitgebreide arbeidsvoorwaarden die zijn opgesteld met aandacht voor jouw groei en flexibel werken en leven. Bovendien bieden we je: uitgebreide arbeidsvoorwaarden die zijn opgesteld met aandacht voor jouw groei en een gezonde work/life balance:

 • Vele trainingen en cursussen die bijdragen aan jouw persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling;
 • Een passend salaris en uitgebreide arbeidsvoorwaarden, waaronder een ‘well-being budget’. Dit is een persoonlijk jaarlijks budget van € 750,- uit te geven aan jouw gezondheid, zoals: mindfulness, sport, lifestyle coaching, wellness, een tweede scherm voor jouw thuiswerkplek en noise cancelling headphones;
 • Maandelijkse internetvergoeding;
 • Een leaseauto/auto regeling, laptop en iPhone; 
 • 32 vakantiedagen per jaar; 
 • Gezellige (virtuele) events met collega’s, zoals: borrels, samen koken, wintersport en andere activiteiten.

Solliciteer nu en wordt binnen een dag medewerker van PwC!

Heb je interesse in het werken binnen onze PS praktijk en voldoe je aan de functie-eisen? Solliciteer direct via de button ‘solliciteren’. Hier kun je jouw sollicitatie inclusief CV, motivatiebrief en cijferlijsten indienen. Geef ook aan in je brief welke competentie jouw voorkeur heeft. Solliciteren kan t/m 28 juni. Houdt woensdag 7 juli vrij in je agenda. Op deze dag zal er een carrousel plaatsvinden met verschillende rondes (introductie Publieke sector, interviews en een casus).